Пошук по блогу

среда, 15 марта 2017 г.

Поради про миролюбне виховання дітей

Поради про миролюбне виховання дітей

Поради про виховання дітей дуже різнопланові, тому в батьків іноді складається враження, що вони діють неправильно. Пропонуємо десять порад про те, як побудувати стосунки з дитиною, не вдаючись до покарання.
1. Приділяйте дитині особливий час
Приділяйте хоча б десять хвилин на день свого індивідуального часу кожному з дітей. Назвіть це «часом Даші» або «часом Діми», нехай діти знають, що це їх час. Головне, щоб уся ваша увага при цьому належала виключно дитині. Регулярно обмінюйтеся з нею правом вибору, визначаючись із тим, чим ви будете займатися протягом вашого особливого часу. Переконайтеся, що інші діти будуть зайняті чимось іншим, і приберіть подалі свій телефон! Дев'яносто відсотків часу спілкування з дитиною необхідно присвятити звичайним бесідам або іграм і тільки десять відсотків можна приділити зауваженням.
2. Контролюйте свої емоції



Неважливо, у чому саме проблема – погані оцінки у школі, істерика, відмова вечеряти, – головне, щоби перед тим, як спілкуватися з дитиною, ви заспокоїлися самі. Батькам завжди здається, що кожна проблема, пов'язана з дитиною, вимагає негайної уваги, але це не так. Глибоко вдихніть і заспокойтесь, і тоді ви зможете реагувати на будь-яку ситуацію, як досвідчені та грамотні батьки.
3. Спілкуйтеся з дитиною, коли ви встановлюєте обмеження
Ніколи не кричіть з кухні або іншої кімнати: «Прибери іграшки, пора спати!». Підійдіть до дитини, опустіться на рівень її очей і подивіться, чим вона зайнята. Ми завжди підганяємо дітей, щоб не відставати від графіка. Але замість цього зупиніться, помилуйтесь її роботою, а потім ласкаво нагадайте, що пора йти спати. Якщо ви будете розмовляти з нею спокійно, шанси на те, що дитина послухається, будуть дуже великі.
4. Не переривайте розмову
Якщо ваша дитина каже: «Ненавиджу математику! Я більше не піду до школи», вона це каже не просто так. Така емоційність свідчить про те, що її щось турбує. Якщо ви скажете: «Ти все одно підеш до школи! Роби уроки!», то ніколи не дізнаєтеся, що насправді відчуває дитина. Краще скажіть щось типу: «Схоже, тобі не дуже подобається математика. Може, розкажеш, чому?». Тоді дитина буде знати, що ви відкриті для спілкування з нею.
5. Дозвольте дитині поплакати
Бути батьками означає, що ви повинні допомагати дитині справлятися з емоціями. Деякі батьки при цьому вважають, що якщо дитина плаче, її треба відразу заспокоїти, але це не так. Поясніть дітям, що цілком нормально відчувати такі емоції, як образа та гнів. Якщо ви бачите, що ваша дитина заводиться й починає проявляти агресивність, у першу чергу вам слід заспокоїтися самим і тільки потім згадати про такі почуття, як емпатія та співчуття. Ваше головне завдання – допомогти дитині виразити важкі й гнітючі емоції та при необхідності виплакатись у безпеці, у ваших обіймах. Якщо вам складно підібрати потрібні слова, то просто скажіть: «Сонечко, я бачу, що ти засмутилась. Мені шкода, що тобі так сумно».
6. Приділяйте час сміху
Дітям потрібно сміятися. Приділяйте час тому, щоби побавитися й побешкетувати. Сміх допомагає дітям відчувати себе в безпеці й вирушати до школи, відчуваючи зв'язок із вами. Але не треба лоскотати дітей, щоб їх розсмішити. Лоскіт не допоможе випустити пар, а навпаки – діти можуть утратити контроль над собою.
7. Уникайте проявів влади
Усім батькам кажуть, що вони головні, а діти повинні виконувати все, що їм кажуть. Але в силовому протиборстві немає переможців, тому не варто показувати, хто головний. Наприклад, якщо ваша дитина відмовляється вечеряти, подумайте, у чому може бути проблема. Може, малюк просто не голодний, але зголодніє пізніше. Невже це така вже трагедія, якщо дитина поїсть тоді, коли ви будете читати їй казку на ніч?
8. Не приймайте все на свій рахунок
Якщо дитина засмучена та кричить на вас, не приймайте це на свою адресу. Не огризайтеся. Якщо дитина поводить себе зухвало, скажіть їй: «У родині так не спілкуються. Напевно, ти дуже засмучена, якщо так звертаєшся до мене». І тоді ви зможете порозмовляти, а не роздмухувати конфлікт.
9. Допоможіть дитині навчитися самодисципліни
Самодисципліна – це коли ви відмовляєтеся від чогось на користь того, чого дійсно хочете. Дитина повинна це розуміти. Якщо вона хоче чогось досягти, то повинна докладати зусиль. Якщо в неї не сходяться залізничні колії або вона не може зібрати пазл, підбадьорте її, нехай вона спробує вирішити проблему самостійно.
10. Ніколи не переривайте гру дитини
Так, це виходить не завжди. Але дитина повинна гратись. Якщо дітям настільки щось подобається, що вони з головою занурюються у гру, треба розвивати подібні захоплення, адже вони можуть перерости у професію й допомогти дітям досягти успіху.

Комментариев нет:

Отправить комментарий